onsdag 22 juni 2011

Kulinariskt gästspel på bloggen

Ibland händer det, att även husmor tar sig tid att åtnjuta sig en minut (eller fler beroende på internetuppkopplingen) att berätta lite om hur köket här på Stenbodakollot bedriver sin verksamhet och vad som ligger till grund för den kost som är ämnad att ge energi år diverse kolloaktiviteter.

Arbetet ligger till grund i en vision om att alla barn ska ha tillräckligt med energi och glädje att till fullo njuta av sin tid på kollot. Till detta projekt är vi två personer som från tidig morgon till sen kväll lagar frukost, fika, lunch, mellanmål och middag. Mycket mat kan tyckas, men av erfarenheten krävs det verkligen en ofantlig mängd mat för att hålla ett barn aktivt och vid gott humör.

Vad ligger då till grund för matlagningen? Jo, en tidsresa. En tidsresa som tar oss tillbaka till våra glada somrar när gräset var grönt och man kunde äta ute varenda dag. Nu har vi här på kollot dock drabbats av "en smula" nederbörd men i kökets sinne är det alltid vackert väder. Inspirationen av matlagningen kommer alltså från när man som barn satt ute och åt under solen i den fläderblomsdoftande trädgården. Vi minns nyplockade jordgubbar. Vi minns nykokt flädersaft. Vi minns nyfångad abbore med brynt smör och en dillkvist.
Det är i dessa minnen vi tar ansats och jobbar för att skapa nya minnesbilder hos barnen där de kan minnas tillbaka på en gammal klassiker som filbunke med äppelklyftor beströdda med kanel och socker. Varm nyponsoppa med glass. Hallonkräm med mjölk. Panerad fisk med färskpotatis och dillsås.

Sverige har en otroligt rik mattradition som är baserad på toppkvalitativa råvaror. I takt med en större internationallisering av matkulturen har vi dock fått influenser från annat håll. Idag till exempel bjöds det på den nya husmansrätten tacos, som togs emot med stor andakt av barnen. En blandning av det nya och gamla köket känns ändå som vinnaren här och den kreativa processen som matlagningsplanering ändå innebär tycker vi aldrig borde avstanna. Dock har vi nog en bra bit kvar att vandra eftersom surströmming och fläsk-aladåb förmodligen aldrig kommer vara tokfavoriserade bland barnen, eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar